Varför är vattnet grönt?

av Anna Munkhammar

Man skulle kunna tro att det är färg som läckt ut men nej det är algblommning. Algblommning beror på att det finns för mycket näring i vattnet. Det blir en obalans och växtplankton massförökar sig.

Tyvärr är det redan algblomning i år igen i Boden. Så här såg det ut idag på promenaden med Alvira.

Algblommning = grönt vatten.

Vattnet är helt sjukt grönt! Visst ser det lite “coolt” ut när jag la ihop flera bilder till en animerad GIF?

Vi har fortfarande högsommarvärme och det där barnvagnsparaplyet som jag köpte för 25kr på secondhand har verkligen kommit till användning. Det enda tråkiga är att jag inte kan se henne om solen ligger fel.

Man borde ha ett jättestort parasoll istället som både jag och hela barnvagnen kunde rymmas under! Nu “hälsade jag på” en stund under det lilla paraplyet istället. Jag kanske borde snygga till det med lite spets?

I höstas spred sig algblommningen till hela bodån. Då tog jag de här bilderna. obs, inget filter eller ens rört i kontrasterna på dessa bilder. Det är verkligen SÅ GRÖNT:

Algblommningen från Kungsbron i centrala Boden hösten 2020.

Jag kan inte låta bli att fascineras över det gröna vattnet men det är så klart inte bra när det blir så här mycket algblommning. Jag vet att de jobbat så hårt för att motverka det här i Boden. Vill inte tro att det är för gäves utan hade förmodligen varit ännu värre utan alla insatser.

Du kanske tycker om

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.