Måla med kalkfärg utan efterbehandling med vax

av Anna Munkhammar

Det blev över chalk paint (kalkfärg) från när vi renoverade vaggan och jag tyckte väldigt mycket om den matta finishen. Därför har nu ett gammalt skåp i matsalen fått en uppdatering med samma färg.

Jag missade att fotografera skåpet innan jag skruvat loss dörrhandtagen men ja så här såg det ut före:

Kalkfärgen jag använt heter Rust-Oleum Chalky Finish Furniture Paint.

Så här blev det färdiga skåpet. Jag tycker det ser dyrt ut!

Egentligen ska man efterbehandla kalkfärgen med vax eller lack men jag har inte gjort det. Det blir då snygg matt finnish utan vaxet så jag skippade det.

Visst det kanske inte är lika slittåligt utan efterbehandling med men det har funkat hemma hos oss. Det har gått 5 månader sedan skåpet målades och det är fortfarande fint. Då har ändå Alvira kört in i det med sin gåstol x antal gånger och vi har leksaker i det så det öppnas och stängs en del.

På färghandeln sa de att man tex kan välja att bara behandla skivan om det tex är ett skrivbord som slits lite mer. Nu har jag bara prydnader på skivan men när jag flyttat runt dem har jag sett att det kan bli små vita “repor”/märken i färgen. Det bryr jag mig inte om men om man nu skulle ha en möbel som utsätts för mer vardagsslitage kan det ju vara en idé att bara efterbehandla skivan.

Fördelarna med kalkfärg:

  • Det blir en matt och väldigt speciell finnish.
  • Inget jobbigt underarbete behövs. (Jag har varken grundmålat eller slipat).
  • Det täcker bra så det behövs inte många lager färg.
  • Det torkar snabbt.
  • Om man vill går det att slipa med ett sandpapper på vissa ytor för att få en cool shabby chic look.

Du kanske tycker om

2 kommentarer

Susanne juni 16, 2021 - 20:13

Så snyggt det blev!

Svara
Anna Munkhammar juni 21, 2021 - 08:33

Tack ❤

Svara

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.