Swedish Blogposts

Vad är Pastel Goth?

Jag kan inte annat än älska Pastel goth, det tilltalar verkligen mitt 16-åriga jag som aldrig fick höra hemma någonstans. Eftersom mitt inlägg om elitism inom alternativa subkulturer fick bra respons tänkte jag dela med mig av MIN tolkning och hur jag ser på pastel goth. Det finns inte så mycket svensk info att hämta och utan mer krusiduller och ursäktanden är jag härmed självutnämnd pastelgoth-expert.
Pastel goth är en klädstil inspirerad av goth. Den delar inte fullt ut samma estetik utan innefattar pastellfärger blandat med svart. I det avseendet är den inte unik eftersom det finns många stilar som har sina rötter från goth. I sin tur tycker jag att själva pastel gothen drar åt många olika håll den med. Ibland mer grunge eller nu goth och ibland mer åt kawaii och creepy cute hållet. Det finns gott om utrymme för egna tolkningar och preferenser så personer som gillar pastel goth kan alltså ha väldigt olika stil.
Tyvärr är det många som inte accepterar pastel goth utan tycker att det bara handlar om mer eller mindre “förklädda hipsters”. Det beror bland annat på att stilen härstammar från japan och en del som gillar pastel goth är inte intresserade av goth rock eller subkulturen i övrigt. Det leder ofta till diskussioner online eftersom många faktiskt lyssnar på goth musik och ser sig som gothare i övrigt. De har helt enkelt bara en annorlunda stil.
Jag är snart 30 år gammal och behöver inte vara rädd att någon ska kalla mig fejk så jag har istället omfamnat det och gjort det till mitt eget. Jag har min stil och om jag nu för en gångs skull känner mig hemma i något så kan jag väl få utforska det?

6 Vanliga frågor om Pastel Goth

Så gör du Pastel Goth till DIN EGEN stil!

1. Vad lyssnar en Pastel gothare på för musik?

Det är här det ofta blir diskussioner, en del som gillar och klär sig pastel goth kanske inte bryr sig så mycket om musiken utan lyssnar mer på japansk popmusik. MEN, musik är en väldigt viktig del av den gothiska subkulturen. Vill man använda termen goth ska en så klart utforska musiken också.

Pastel goth är väldigt influerad av 90-talets gothkultur. Om du inte redan gjort det kan du börja utforska den nu, är du lat kan du kolla in min playlist på spotify som heter “Pastel Goth” för att få lite inspiration. Den innehåller inte bara goth rock men kan vara en bra start.

Utöver goth rock får man så klart lyssna på precis vad man vill. Vill du lyssna på Britney Spears eller Ronny och Ragge också så är det ditt beslut. Tjusningen med att inte följa normen är väl ändå att du ska kunna känna dig fri att tycka som du vill? Låt då inte andra försöka sätta dit dig eller må dåligt för det!

2. Störst andel pastell eller störst andel svart?

Endel har mestadels pastell, andra mer svart. Det beror väl på egen smak och dagsform. Personligen gillar jag oftast när det är åt grunge och goth hållet med en hint av pastell. Andra föredrar att ge det gulliga och pastelliga mest utrymme och det avgör du helt själv vad som passar dig. Glöm inte att grå också kan vara en pastell och lås inte fast dig vid att du bara får använda vissa färger.

3. Måste man ha pastellfärgat hår?

Nej. Pastellfärgat hår för genast tankarna till pastel goth men det kan vara minst lika snyggt med “vanligt hår”.

4. Peruker, kontaktlinser och lösögonfransar…?

Det finns en uppsjö av sminktutorials på youtube där peruker och kontaktlinser är A och O. Det är jättekul med sminkvideos men tänk på att det är en person som är ett proffs på att sminka sig som gjort den för att ge inspiration till tittarna. Det är alltså inte direkt något som kanske kan förväntas av dig klockan 05.30 på morgonen…
Jag har använt kontaktlinser och peruker när jag var yngre. Då tyckte jag att det var kul att kunna variera mellan olika färger. Jag kanske hade mörkt hår men ville ha rosa för en dag eller så och då blev ju det möjligt med en peruk. Nu har jag blivit för bekväm och orkar inte med när det blir varmt i hårbotten så den epoken har passerat för mig.

5. Symboler på kläder och smycken?

Det finns en hel del fina kläder med diverse symboler på. En del är mer åt kawaii hållet med söta björnar eller enhörningar, andra kan vara mer eller mindre religiösa eller ockulta symboler.

Tänk på att vara försiktig med symboler som du inte är bekant med. Kolla upp vad de betyder så att du kan ta ett beslut om du står för dem eller ej. Du kanske tycker att det inte spelar någon roll så länge det ser bra ut, men tänk då på att andra kan ta illa upp eller missuppfatta vad du står för.

Var också försiktig med andras tolkningar av symboler. Det finns de som har förutfattade meningar om symboler och kallar dem “onda” utan att egentligen veta vad de pratar om. Det kan vara ganska skönt att ha ett svar på tal redo till den typen av personer.

6. Vad gör jag om jag gillar hur pastelgothen ser ut men inte gothisk musik och subkultur?

Tvinga inte dig själv att gilla något om du inte gör det. Du kan fortfarande inspireras av och ta in element från pastel goth i din klädstil.
Det finns så klart mer jag skulle kunna ta upp men jag tror att det får räcka för det här inlägget och så får vi fördjupa oss mer i ett till i så fall. Säg gärna till om du saknar något så kan vi ta det i ett annat inlägg.
Se inte det här som en komplett how-to-pastel-goth-guide utan mer en hjälp för dig att utforska vad du tycker om. Plocka russinen ur kakan och gör det till ditt eget <3 /Anna Munkhammar

0 thoughts on “Vad är Pastel Goth?

 1. Anonymous says:

  Du har en unik och vacker stil! <3

 2. Anonymous says:

  Vad intressant att läsa om! Det är verkligen en unik stil.

 3. Jag skulle nog säga att min egna stil är pastel goth :3 Men sen anser jag inte direkt att jag har någon speciell stil. Tar på mig det jag gillar och det råkar vara svart och pastell ^^

 4. mia says:

  Du är alltid så fin, kul! Man får mycket inspo, ett till välskrivet inlägg 😀

  1. Tack Mia!! Vad kul att jag får lite feedback 😀

 5. Har aldrig hört talas om detta innan så tusen tack för ett tydligt och intressant inlägg! 🙂

  1. Vad roligt att du fick höra om det nu i vart fall. Jag har knappt hittat någon svensk info så blev less och gjorde ett inlägg om det 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.