Jättarnas påhopp mot Influencers of Sweden #jagärInoS

av Anna Munkhammar
Jag skriver ofta om organisationen Influencers of sweden (InoS) och de bra saker som de gör. InoS är en branschorganisation för alla oss som sysslar med blogg, instagram, youtube och andra sociala medier.
Jag kom i kontakt med InoS redan innan det var en branschorganisation, då hette det “Better Bloggers” och Linda som står bakom organisationen gjorde en podcast där hon intervjuade kända bloggare som berättade hur de kunnat starta egna företag utifrån sina bloggar. Inbakat i alltihop delade Linda med sig om de lagar och regler som gäller och hur man ska undvika att bli utnyttjad av företag som vill tjäna pengar på oss utan att betala.
Sommaren 2015 upptäckte jag InoS och lyssnade ikapp alla podcastavsnitt som jag missat och blev medlem.
Jag blev som helt besatt av Lindas podcast “We Are Influencers” och lyssnade på vart enda avsnitt fast jag normalt inte ens brukar lyssna på podcasts. Än idag ser jag fram emot när det ska komma nya avsnitt för den är så bra och jag är så tacksam över all energi som Linda lägger ned på att lära ut till oss andra för att det här ska bli en schysstare branch.
För tyvärr är det så att en del företag fortfarande vill utnyttja oss. De vill att vi ska bryta mot lagen och göra smygreklam på våra kanaler utan att berätta det för läsarna. De vill också gärna betala oss i produkter istället för pengar utan att informera om att vi måste skatta för produkterna och löper risk att få en fet skattesmäll efteråt. Företag har vunnit massor på vår okunskap för de har kunnat lura oss att jobba underbetalt eller utan någon betalning alls. Allt det här har jag lärt mig genom InoS och hade det inte varit för dem hade jag garanterat tackat ja till olagliga och dåliga deals bara för att jag inte förstått bättre.
Här står jag med bloggarna Maryem och Elna som jag lärt känna genom InoS. Maryem har lärt mig SÅ mycket om teknik och hon är min SEO guru <3
Sen har jag fått så mycket mer av InoS än kunskap, jag har fått vänner och kontakter för livet. Jag bor i norra Sverige och det är inte gott om branchevents här om man säger så. Det kan bli väldigt ensamt. Men jag har rest till träffar som InoS anordnat där det varvats föreläsningar med trevligt umgänge. Och de här träffarna har varit SÅ bra. Jag har haft så roligt och jag har lärt mig massor. Allt från teknik, foto, skatteregler, företagstänk, säljstrategier osv. Det har varit båte Influencers och representanter från företag i branchen som föreläst på träffarna.
De här bilderna är från min första InoS träff (Fotograf: Lisa Höök). 
Hittils har alla varit väldigt positiva till InoS och Linda som grundade branschorganisationen har intervjuats i otaliga tv-program så fort influencerbranschen varit på tal och hon har även pratat i riksdagen. Vi medlemmar har varit så glada och stolta över att ha en stark, klok och kunnig röst som representerar oss.
Men så plötsligt kom nätverken Splay, United Influencers, Cube, Bonnier Tidskrifter och Tailsweep med ett riktigt tjuvnyp då de officiellt gick ut med ett “gemensamt uppror” mot InoS i en artikel på breakit. Jag blev faktiskt mest av allt besviken på Linda Palmgrens uttalande eftersom hon trots allt var med i en panel på The Influencer Convention som anordnades av InoS i våras så jag tycker att hon borde veta bättre.
“Enkelt uttryckt driver de inte en branschkonsensus utan representerar bara sig själv. Vilket kan vara gott nog, men viktigt att förtydliga att hon är en självutnämnd röst för kollektivet”.
Linda Palmgren, vd för United Influencers
Bild från Linda Palmgrens (vd United Influencers) medverkan i The Influencer Convention 2017 
Jag blev alldeles paff över artikeln i breakit, det är väl ändå Influencers som är branchen och inte de företag som arbetar med att matcha ihop samarbeten med Influencers och företag? Jag tycker faktiskt att Splay, United Influencers, Cube, Bonnier Tidskrifter och Tailsweeps uttalande är pinsamt och är evigt tacksam för att United Screens INTE var med på uppropet.
Läs Lindas svar på kritiken här
Mest av allt blev jag arg och ledsen för Lindas del. Hon har kämpat så mycket med det här det vet jag och hon är en underbar kvinna som brinner så för oss. Det hon gör är enastående och vi har inte alls de ekonomiska muskler som de här företagen eftersom vi bara är en ekonomisk förening. Vi har blivit det vi har blivit av gemenskap och brinnande intresse för bättre villkor i den här branschen. Faktiskt är det där jag tror att skon klämmer. InoS har blivit något på riktigt nu och vi är en kraft att räkna med, vi har organiserat oss likt ett eget fackförbund och det är klart att det skrämmer en del företag som vill tjäna pengar på oss.
Bland företagen som kritiserat InoS så finns det de som bloggare flytt ifrån pga. orimliga avtalsvillkor så givetvis känns det jobbigt med InoS där Influencers organsierar sig och utbyter kunskap om rimliga rättigheter? Att de här företagen gått ut med det här uttalandet bevisar bara åter igen hur viktigt InoS är och att vi är på väg att bli ännu bättre.
Nu är vi flera influencers som gått ut och stöttat InoS under hashtaggen #JagÄrInoS. Bland dem är flera små som mig men där finns också tunga namn som Jonna Jinton och Underbara Clara. Det är det som är så fint också att vi är blandade, stora som små. Och trots att jag är väldigt liten så har jag aldrig känt mig liten tillsammans med dessa.
Här har ni länkar till andra som skrivit under hashtaggen #jagärInoS. Tillsammans kan vi visa storföretagen att vi minsann själva vet vem vi vill ska föra vår talan.
Kolla också in #jagärinos på instagram!
Har du också skrivit om det här? Kommentera med din länk så lägger jag till dig i listan!!  
Gillade du det här inlägget? Läs också gärna mitt tidigare inlägg “Jag är stolt över att vara en bloggerska” som handlar om den skeva och nedlåtande synen som många har om Influencers.
Min förhoppning är att Splay, United Influencers, Cube, Bonnier Tidskrifter och Tailsweep kommer ta tillbaka sitt utspel och be om ursäkt till Influencers of Sweden samt Linda Hörnfeldt. /Anna Munkhammar

Du kanske tycker om

0 kommentera

Charlie CS-kulturtanten som älskar jul september 18, 2017 - 07:38

Så sjukt bra ruter det är i dig! Tack för ett bra och rakt inlägg!

Svara
norrbotten emma september 18, 2017 - 07:56

ha en bra dag
kram

Svara
Boden By Night - Anna Munkhammar september 20, 2017 - 20:49

Tack ?

Svara
Felicia september 24, 2017 - 18:22

Tack för detta inlägg !!!

Svara

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.