Kan man vara gothare utan att gilla musiken?

av Anna Munkhammar
För ett tag sedan laddade Youtubern Snowy Lowther upp en video där hon sa att man inte behöver tycka om gothmusik för att vara en gothare. Det fick tydligen Angela Benedict att tända till och spela in en svarsvideo till Snowy där hon förklarar varför hon inte alls håller med.
Av någon dum anledning har nu jag spelat in en video där jag försöker förklara min syn på saken. Jag har aldrig varit så nervös när jag spelat in en video utom första gången jag pratade engelska så det var svårt att få till en röd tråd. Skönt att Patrik var med!
Det känns som ett ämne som är så viktigt för många och vem är egentligen jag? Jag bor i Boden, har ingen anknytning till någon sorts verklig gothscen utan jag lyssnar på musik och pysslar med diverse saker själv. På det sättet påverkar inte det här mig ett dugg men jag förstår frustrationen bland dem som lever på ställen där subkulturen fortfarande frodas.
Jag tycker att både Snowy och Angela har viktiga poänger och sammanfattningsvis anser jag följande:
  • Angela har rätt i att en gothare gillar goth musik precis som metalheads gillar metal, punkare punk osv. Sedan finns det mycket mer inom gothen men musiken är fortfarande en hörnpelare.
  • Gothare har inte patent eller ensamrätt på en mörk edgy stil. Man kan klä sig som en gothare men då är det bättre att använda termen “Alternativ” eller “Darcly Inclined” för att slippa förvirring. Ingen har rätt att säga till någon annan att hen inte får klä sig i svart mm. baserat på vilken musiksmak man har. Det är bara absurt att styra andras val av kläder.
  • Goth är inte en beskrivning av något som är finare, bättre eller mer värt än något annat.
  • Många upptäcker goth genom modet och därför bör de som redan varit gothare en längre tid ha överseende med att det kan ta tid för de nya att upptäcka och utforska musiken. Ingen ska behöva känna sig förlöjligad eller dumförklarad.
  • Det är okej att ändra sig angående vilka band en gillar, vad för kläder man föredrar osv.
  • Man behöver inte tycka om alla gothband och stilar. Du behöver inte gilla just Bauhaus eller Siouxsie and the Banshees.
  • Du behöver inte heller vara något levande musik, film eller mode lexikon.
  • Tvinga aldrig dig själv att låtsas tycka om något för att passa in.
  • 99,99 % av alla gothare lyssnar på musik och har intressen som inte alls har någonting med goth att göra!!
Snowy Lowthers video:
Angela Benedicts Video:
Angela Benedicts andra video:

Ofta undrar jag varför man ska försöka pressa sig att passa in i ett begrepp. Vi vill väll inte fly från normen för att sedan hitta andra mallar att passa in i? Slappna av och var dig själv ♡
Vad tycker du, kan man plocka bort musiken helt från gothen? /Anna Munkhammar

Du kanske tycker om

0 kommentera

Jenny augusti 11, 2017 - 17:52

Nej, gothen är en musikbaserad subkultur och musiken är därför, enligt mig, en viktig del i det hela. Om man inte tycker om gothmusik alls så… ja, då skulle jag säga att man inte är en gothare. Men gothare har inte, som du skriver, ensamrätt på svarta kläder eller en mörkare livsstil – men då ska man nog kalla sig något annat om en label är viktig för en. Själv är jag lite tvärtom, jag älskar musiken men har svårt för modet pga storlekarna min kropp kräver 🙂

Svara
Boden By Night - Anna Munkhammar augusti 23, 2017 - 23:05

Precis jag tycker det är så konstigt att diskussionen ens finns :-O Föresten tycker jag att du fixar stilen bra. Proffs på sminket också.

Svara
Anonym augusti 12, 2017 - 08:50

Jag ser väl mig själv lite som pastelgoth i min stil, dock lyssnar jag inte på gothmusik, vet knappt vad det är haha. Men jag lyssnar på annan alternativ musik så som metal, punkrock, screamo osv.

Svara
Clara augusti 19, 2017 - 14:30

Jag håller med dig i det du säger. Precis som att man inte är punkare bara för att man bär en nitad jeansväst och ett par kängor, är man inte gothare bara för att man klär sig i kläder som är typiskt för gothare. Däremot tycker jag att alla ska få klä sig hur de vill, så länge man är medveten om vad som kännetecknar de olika subkulturerna och ser till att inte kalla sig för något man inte är. Att kalla sin stil för alternativ, som du nämnde i inlägget, tycker jag är en superbra grej. Det blir lite som queer-begreppet, fast i klädsammanhang.

Svara
Boden By Night - Anna Munkhammar augusti 23, 2017 - 23:19

Riktigt bra beskrivet jag håller med ❤ Det handlar ju verkligen inte om att förbjuda kläder för vissa. Även fast en del är exrema och tycker så men det vore ju bara bissart ?

Svara

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.