Sedan jag skrivit mer om goth här på bloggen har jag också fått fler frågor om det. Tänkte samla de vanligaste i det här inlägget. Kom gärna med fler så kan jag göra ytterligare ett inlägg. 
 
 
 
1. Är goth en glädstil?
Nej, goth är inte en klädstil. Goth är en subkultur som bland annat innefattar kläder, musik och film. Goth härstammar ur musiken och många tycker därför att det ska vara den absolut viktigaste hörnpelare inom kulturen.  
 
 
 
 
2. Vad lyssnar en gothare på för musik?
Grunden är postpunk och goth rock men gränsen är inte alltid sådär solklar. The Cure räknas av många som ett typiskt gothband men Robert Smith som sjunger i the Cure har sagt att han inte definierar dem som goth. Inte helt lätt alla gånger eller hur?
 
Jämför man olika band som räknas som goth kan de låta väldigt olika. Fokusera inte allt för mycket på vad som är “riktig goth” utan lyssna bara och känn av vad du gillar och inte. Kolla in min playlist på spotify om du vill ha hjälp att utforska musiken. Där har jag blandat typisk goth med en del låtar som jag tycker passar in. 
 
Med det sagt så utöver det lyssnar du givetvis på precis den blandning som du tycker om! Gillar du Backstreet Boys så är det din ensak och helt okej. Jag lyssnar gärna på musik som inte har ett dugg med goth att göra. 
 
 
 
3. Vilka olika goth-stilar finns det? 
På sistone har diskussionen till stor del handlat om problemen med att kategorisera upp olika goth-stilar. Visst det är praktiskt när en ska googla efter bilder eller leta efter en viss typ av kläder. Men det kan också leda till villfarelsen att man måste välja en stil och hålla sig till den.
 
Youtubern Angela Benedict gjorde en ganska bra jämförelse mellan goth och pizza. Det finns många olika sorters pizza och man kan gilla vissa olika mycket men alla är trots allt pizza. Vesuvio är ingen subgenre inom pizzor (Men då finns det säkert de som tycker att “inbakade pizzor” och “panpizza” borde räknas som en subgenre och så är diskussionen igång). Jag personligen håller i vart fall med Angela. Kategorisering är praktiskt när man letar kläder i en viss stil men utöver det ställer det till en del problem. 
 
 
 
4. Måste man klä sig i bara svart?
Nej. Många föredrar svart men jag tycker man ska känna efter själv.  
 
 
 
 
5. Om en inte gillar musiken men stilen, vad gör man då?
Fortsätter att gilla stilen och inte musiken. Det är inte fel eller att vara fejk. Gothare har inte ensamrätt på en svart edgy klädstil. Däremot kan det bli konstigt att kalla sig goth om man inte är särskilt intresserade av det. Många använder istället begreppet “Darkly inclined”. Tyvärr vet jag inget bra motsvarande ord på svenska.
 
 
Håller du med eller har du något du skulle vilja tillägga? /Anna Munkhammar

Du kanske tycker om

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.