Jag kanske är naiv men jag har aldrig tidigare förstått vad veganer haft emot ägg. Jag tror att det är ganska många fler som tänkt precis som jag. Hönor värper ju ägg hela tiden och det är väl bara bra att man tar till vara på dem i så fall? Kan man inte äta ägg med gott samvete då? 

 
Så fick jag höra att det kanske inte alls går till så där naturligt som vi kanske vill tro…
 

Visste du att?

  • När värphönorna kläcks sorteras alla kycklingar som är tuppar ut och avlivas.
  • När hönan blir äldre värper hon färre ägg och vid ca 1,5 års ålder räknas hon inte längre som lönsam utan avlivas. Hönan hade annars kunnat leva flera år till.
  • Varje år körs cirka 1,1 miljoner värphöns till destruktionsanläggningar i Sverige – trots att köttet är fullt ätbart. Det är mer lönsamt att föda upp särskilda kycklingar som är avlade för köttproduktion än att ta till vara på värphönsen.

 

Jag tycker att det känns helt galet att de avlivade hönsen inte tas till vara på i större utsträckning! Då avlivas höns som kastas bort och så föder man upp ytterligare kycklingar för köttproduktion? Det är inte bara slöseri på resurser det är slöseri på liv också!

För att inte tala om alla kycklingar som är tuppar. Hälften av värphöns som kläcks är trots allt tuppar och avlivas med en gång. De växer inte lika snabbt som de kycklingar som är framavlade för köttproduktion så därför är det inte lönsamt att föda upp dem.

Jag har trott att mitt samvete är rent eftersom jag köpt ekologiska ägg men så enkelt är det inte heller. Ekologiska värphöns har bättre levnadsförhållanden och det betalar jag gärna extra för, men tyvärr fungerar industrin i stort sett på samma sätt som ovan även för ekologiska värphöns.

Jag är inte vegan men jag försöker alltid att aktivt ta beslut i butiken som bidrar till bättre förhållanden och levnadsvillkor för djur och människor i matindustrin. Det kan kosta mer, men det behöver inte gå mer pengar ur plånboken om man tänker om och köper andra produkter än det man först tänkt.  

 
 

3 Konkreta tips för ett renare samvete:

  • Sök upp en lokal leverantör. Många har höns hemma under bra förhållanden.
  • Tycker du att det blir dyrt? Håll nere kostanden genom att köpa färre ägg. För om du tänker efter, behöver du verkligen 10 ägg till påskpysslet?
  • Slösa inte med resurser. Speciellt nu i påsk är det många som tömmer ägg för att måla på skalet utan att ens ta till vara på innehållet. Varför inte använda alternativ som papp-ägg?

 

Sen är det bara så att money talks, om vi som konsumenter börjar kräva något och sedan betalar för det kommer det att göra skillnad. Se bara på den ekologiska boomen av produkter som finns på marknaden nu. Jag minns skeptikerna som sa att det aldrig skulle gå och att det aldrig kunde bli lönsamt.

/Anna Munkhammar

Du kanske tycker om

0 kommentera

Anonymous April 13, 2017 - 21:00

Helt sjukt att det är så där. Förstår inte heller varför de avlider hönor och inte ens tar vara på köttet utan istället kasserar det.. snacka om ONÖDIGT!

Svara
Anonymous April 14, 2017 - 14:11

Ägg och köttindustrin är så sjuk. Nu syftar jag Industrin och inte enstaka bönder. Bli mörkrädd av att höra om hur djur behandlas.

Svara
Anonymous April 14, 2017 - 14:13

Ägg och köttindustrin är så sjuk. Nu syftar jag Industrin och inte enstaka bönder. Bli mörkrädd av att höra om hur djur behandlas.

Svara
Boden By Night - Anna Munkhammar April 15, 2017 - 19:33

Jo precis industrin, finns ju så klart många fina bönder att stödja.

Svara
Anonymous April 15, 2017 - 09:21

15 000 tuppkycklingar i äggindustrin dör per dag i Sverige 🙁 Vanligast är att de gasas ihjäl, men det är dock inte förbjudet att mala ner de levandes, vilket är vanligt utomlands 🙁 Hemskt! Bra att du tar upp det här!

Svara
Boden By Night - Anna Munkhammar April 15, 2017 - 19:32

Hörde om kvarnarna på radion för första gången förra året. Helt sjukt :,-(

Svara

Lämna en Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.