Innan jag reste till Puerto Rico var jag bjuden på föreställningen “Fäboland” av Bodens Riksteaterförening. Det blev aldeles för stressigt för mig att skriva en recension före resan så jag gör det nu istället. Hur som helst var Fäboland helt magisk. 

 
Jag skrattade, och till och med störtgrät på ett ställe för att det bara var så mäktigt. Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker och kanske Sveriges roligaste också. Jag är ingen direkt storkonsument av folkmusik men i Fäboland är det väldigt modernt och lättilgängligt på något sätt.
 
Fäboland handlar om hur kvinnornas del av historian glöms och har censurerats bort. Jag får veta hur kvinnor förr på somrarna reste till fäbon själv och arbetade utan männen. De slet hårt och använde musiken i sitt arbete med djuren. Showen var fylld av massvis med intressant information samtidigt berättar de på ett hysteriskt roligt sätt.
 
 
Många av kvinnorna på fäbon var framstående musiker men deras namn har aldrig ansetts värda att nämna i historieböckerna. Så sorgligt tycker jag!! 
 
Det var också i en sång om det som tårarna började rinna längs mina kinder. Det är svårt att beskriva exakt vad det var men Sara och Samantha har väldigt mäktiga röster och det i kombinatin med musiken och bildspelet med kvinnor som levt på Fäbon kändes verkligen direkt i hjärtat. 
 
 
Jag tror faktiskt att det här är en av de bästa föreställningarna som jag någonsin varit på. Jag har tänkt på den många gånger efter att jag kom hem. 
 
Ett VÄLDIGT gott betyg med andra ord. /Anna Munkhammar

Du kanske tycker om

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.