Det här inlägget är ett reklamsamarbete med Svedea Försäkringar
 
För ett tag sedan hörde Svedea av sig till mig angående ett samarbete för att nå ut med lite information om vad man kan tänka på för att undvika skador nu när skotersäsongen drar igång.
 
 
Inte helt fel med tanke på att det är väldigt lite snö på sina håll men det är så klart svårt att hålla sig från att köra ändå. Som ni känner till har ju jag dessutom redan hunnit åka omkull med min skoter en gång fast som tur var klarade jag mig från skador.
 
Svedea är ett av få försäkringsbolag (eller kanske det enda?) som faktiskt nischat in sig på skotrar så de har bra med statistik över vad vi skoteråkare brukar råka ut för.
 

3 bra tips för att undvika haverier:

 

1. Varning för stubbar!!

Jag kände inte till det men enligt Svedea står stubb- och stenkollisioner för nästan hälften av alla skoterolyckor. Nu i början på säsongen är risken extra hög eftersom att snötäcket inte satt sig ordentligt så det är lätt att köra på något som ligger gömt under ett tunt lager snö. 
 
Ta det lite extra försiktigt tills snön byggt på sig.
 

2. Skotern går varm!

Ja jag har redan råkat ut för detta i år. Det är bitvis lite hårt och isigt, inte nog med snö som kyler skotern och så börjar den varna för att motorn går varm. Var vaksam på det innan det är för sent för både motor och slides.
 
Jag har beställt ett par isrivare till min skoter som jag ska montera och det kommer att göra stor skillnad. Om den ändå skulle gå varm tycker jag att det mest effektiva för att kyla är att köra ut någonstans där det är mycket lös snö. Fast om det inte finns möjlighet för det kan man på min skoter stanna och kasta snö för hand på kylaren som sitter i bandtunneln.
 
Ta reda på hur du kan göra med din skoter så att du inte står helt ställd om det inträffar!
 

3. Variatorremmen…

Kolla om den är sliten och se till att alltid ha med en extra. Det är trist att bli stående mitt i ingenstans om den går av…
 
 
 
Om nu olyckan ändå är framme så är det bra att ha en skoterförsäkring. Min gamla skoter var så pass billig i inköp så den har jag bara trafikförsäkrad. Då har jag själv gamblat med att okej den kanske går sönder och jag får stå för hela kostnaden själv men då blir avgiften för försäkringen istället billigare.
 
Med min nya är det en helt annan sak, den är ju så pass dyr att om den gick sönder eller blev stulen skulle jag inte ha råd att köpa en ny. Och jag säger det, nöj dig aldrig med första bästa skoterförsäkring för när jag köpte min försäkring skilde det flera 1000kr mellan de olika bolagen! Det lönar sig helt klart att göra sin research.
 
Just nu när det är så pass lite snö gör man ju ganska klokt i att hålla sig till lederna. I vart fall här i Boden går det ganska bra eftersom att skoterföreningen gör ett enormt jobb med att hålla uppe leder, skoterstugor och vindskydd.
 
Jag har redan varit ut och kört en hel del. I lördags var vi ut ett lite större gäng och då körde vi till Svedea Kojan. Det är en stuga som Svedea sponsrat Bodens Skoterförening med.
 
 
Jag visste inte om det när vi for dit men hajade till när jag såg skylten utanför eftersom jag just då hade börjat skriva det här inlägget.
 
 
 
 
Om ni vill hitta till Svedea Kojan så ligger den vid Krokträsket. När vi var där fanns det gott om ved så att man kunde värma sig med en brasa och grilla.
 
 
 
 
Idag är det mer än -30 grader, hoppas det blir varmare till helgen så kanske man får ta sig ut igen! /Anna Munkhammar​

Du kanske tycker om

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.