Idag har jag verkligen varit på hugget. Med andra ord, sur. 
 
 
Det gäller den korkade undersökningen om “Sveriges Sexigaste Dialekt” som gjorts av Mötesplatsen. Jag är bara så evinnerligt trött på att mer än halva Sverige jämt och ständigt buntas ihop till “Norrland” medan Södra Sverige delas upp i städer och landskap. 
 
Ja, jag tycker faktiskt att det är att förminska oss och det gör mig arg. Om “Norrländska” är en dialekt så finns det bara tre dialekter i Sverige. Just det, Norrland är en av tre svenska landsdelar. De andra två är Svealand och Götaland. Norrland är dessutom den största landsdelen och på en så stor yta pratar folk så sjukt olika att det blir helt bissart att referera till det som en och samma dialekt. 
 
Eftersom Mötesplatsen inte bemödat sig med att ta reda på VILKEN dialekt i Norrland som är sexigast har jag fått korrigera listan utifrån den fakta som finns:
 

SVERIGES SEXIGASTE DIALEKT ENLIGT MÖTESPLATSEN:

 

1. Götländska 51%

(18% Göteborgska + 12% Skånska + 10% Gotländska+ 6% Småländska

+ 3% Västgötska + 2% Halländska) 

 

2. Sveländska 27% 

(18% värmländska + 9% Dalmål)

  

3. Norrländska 22%

 

Ser man på, Norrländskan hamnade sist nu (!!)

Kanske är det en smart Norrlänning som ligger bakom statistiken trots allt och delade upp Götaland och Svealand i landskap så att vi skulle vinna??

 
 
 
Nog vet jag att det i regel inte är för att medvetet vara jävlig som man buntar ihop halva Sverige till Norrland och ja det här är världens mest oviktiga undersökning. MEN det trycker ändå på en öm punkt för kunskapsnivån ligger ibland på ungefär samma nivå i mer seriösa sammanhang och det kan vara lätt skrämmande. 
 
Ibland refererar jag också skämtsamt till “Sörlänningar” och “Sörländska” men någon form av allmänbildning ska vi väl ändå kunna ställa krav på från våra medier? 
 
Jag har länkat till det förut men det tåls att göra det igen… Malin Johansson har skrivit det jättebra inlägget “Till VeckoRevyn – och alla andra som fortfarande ser Norrland som en enkild plats” och det är något som ALLA borde läsa. 
 
Sådär, då har jag fått “onda av mig” lite. Då ska jag ta och njuta av fredagen och min lyxiga paljettkofta som jag skryter om samt dricka lite kaffe från en “Stockholms-mugg”. Dvs. en mugg utan öra. Jättedumt och jobbigt man bränner ju sig på handen!? Får se till att dricka långsamt för vattnet har tydligen tagit slut i Boden idag  :-O 
 
  
 
Kolla gärna mina andra inlägg om Norrbotten:
 
 
 
 
Trevlig Helg!  /Anna Munkhammar
 
 
 
/ Byxor – Zitz / Stickad Tröja – HM / Hårklämma – HM /
 
 

Du kanske tycker om

6 kommentarer

Neapocalypse - en alternativ hästblogg november 28, 2015 - 12:38

Jag är "den där" personen som alltid rättar folk som säger Norrland när man är någon annan stans än i ja, norrland. Typ "Ja lycko dig att bo i Norrland!" "ja men du vet väl att norrland består av halva Sverige och det tar typ 12 timmar att köra från södraste delen till nordligaste"

Svara
Anna Munkhammar november 28, 2015 - 13:18

Ja men eller hur, jag stör mig på det mer och mer.Det blir så ignorant.

Svara
♀ P E A C E R E V ♀ november 29, 2015 - 12:20

Vilken konstig uppdelning. Den undersökningen har jag missat. Jag förstår att du irriterar dig på det 😮

Svara
Anonym november 29, 2015 - 18:07

Nej jag har inte gjort det. Men jag har funderingar på det…xD Eftersom att jag shoppar där så mycket. Men jag vet inte om jag ska gå in i en butik och prata med dem eller om jag ska skriva ett mail..xD Är ju stammis på båda så.. 😛

då har så snygg blogg, btw!

Svara

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.