Ibland kan jag känna någon sorts dåligt samvete över att jag bara romantiserar drickandet som en enda stor fest och aldrig lyfter de negativa konsekvenserna av det. Att jag kanske någonstans bidrar till en hets att man måste dricka för att ha kul osv? Speciellt med tanke på att många av mina läsare är väldigt unga och jag har blivit lite utav en förebild trots att det inte är något som jag själv valt.

 
 
Och ja, jag syns ofta med ett leende på läpparna och en drink i handen men vet ni att jag faktiskt inte dricker varje gång som jag vimmelfotar? Jag går ofta ut nykter för att kunna köra bil hem sen och det är i regel ingen som märker det. Ibland är jag till och med orolig att någon ska ringa och anmäla mig för rattfylleri när jag sätter mig i bilen och vrider om nyckeln (!!)
 
 
Jag älskar att festa men när “att festa” någonstans även blev ett jobbför mig kände jag att jag måste särskilja dem åt. Jag har aldrig upplevt att jag har något bekymmer med alkohol men vem gör egentligen det innan det väl har blivit ett problem? Det säger ju sig självt att det inte går.

Många får ju faktiskt ett osunt förhållande till alkohol, speciellt när det blir en del av deras arbete och image. Därmed inte sagt att jag har någonting emot att dricka eller festa till, absolut inte. Men om jag gör det varje gång jag ska plåta, kommer det tillslut kännas fel om jag inte gör det då?

Konstigt nog har jag skämts lite över det här och just därför är det kanske viktigt att lyfta ämnet. Det har känts fånigt att gå ut nykter på krogen och jag har lite undvikit att säga det för att jag har tänkt att det kommer att ge mig en “tråkighets-stämpel”. Så jäkla dumt och korkat men förstår ni vad jag menar?

Hur som helst, jag är inte en person som behöver procent i blodet för att glatt gå farm och prata med främlingar. Och jag har märkt att oavsett drink i näven eller ej så kommer jag i party-mode och blir automatiskt flamsigare och “dummare” så fort jag rör mig i krogmiljö ändå.

Jag kan tycka att det är roligt att dricka, men jag måste inte göra det för att ha kul. Och jag ska definitivt inte skämmas över det och ta en drink bara för att blidka någon annans behov eller norm!

 
 
Att ta ett glas kan vara socialt, roligt och lustfyllt, men när jag fotar ser jag mycket ångest och sorg också. tex….

 Någon som snear och gråter.

 En annan som blir så full att den inte ens tar sig in på krogen utan får stanna hemma och spy.

• Andra förstör sina familjer genom att göra saker som de sedan ångrar.

• Vissa slösar upp sina pengar på drinkar som de ställer ifrån sig och glömmer att de köpt för att sedan gå och köpa en ny… och en ny…. och en ny….

• Onödiga missförstånd och bråk mellan vänner.

• Det finns de som spelar bort tusenlappar och inte inser det för än dagen efter.

 Hets mellan vänner att bjuda “laget runt” fast man egentligen inte vill eller har råd.

 En del kan inte kontrollera sin svartsjuka när de blir fulla och får svårt att skilja på vad som är verkligt och inte.

 Modighetsdrycken får många att säga “sanningens ord” till chefen eller vem det nu må vara vilket kanske känns bra just då men dagen efter?

…Ja men ni fattar poängen.

Tro det eller ej… Jag, en NYKTER kväll
 

Jag vet inte vars jag vill komma mer än att jag inte vill bidra till att hetsa och romantisera över alkohol. Som med mycket annat kul är det lätta att glömma bort att det finns negativa sidor också och slå inte det ifrån dig utan ta det till dig och lär dig något av det istället.

Kort och gott, ta hand om er! /Anna Munkhammar

Du kanske tycker om

12 kommentarer

mee.animal november 19, 2015 - 12:37

Jättefint inlägg!!! Väldigt viktigt tycker jag

Svara
adolfsson_95 november 19, 2015 - 12:37

hej! Vet exakt hur du menar, när vi träffade dig i lördags var jag nykter för hade precis slutat jobba och när jag sa det till folk så var det som att dom fick en sorts chock och jag kan säga att jag hade skitkul i lördags!

Svara
makingheadsroll november 19, 2015 - 12:38

Min favorit är när folk tittar på en med avsmak när man tackar nej till en drink och frågar om man är "sur eller nåt" eller får höra att "fan vad tråkig du var då".
Eller nej, förlåt, min favorit är när man får höra: "vaddå, tror du att du är bättre än mig eller?"
som att mitt val att inte ta en drink till, eller helt avstå alkohol den kvällen, skulle innebära att jag går runt och ser ner på dem som dricker. Nja, inte riktigt.

Normen kring alkohol är – intressant, och skrämmande.

Svara
eva.sollen, november 19, 2015 - 12:39

Mycket intressant inlägg, Anna!
Visst ska man kunna festa och ha kul, men också kunna avstå från alkohol om man känner för det. Krogarnas alkoholfria drinkar är ett utmärkt alternativ som jag testat när jag exempelvis kört bil och ändå velat ha något gott i glaset.

Svara
Anna Munkhammar november 19, 2015 - 12:40

Ja men eller hur! Man väljer när man själv känner för det och det kanske inte är varje gång för alla

Svara
MadAboutTea april 3, 2017 - 20:54

Fylla är tragiskt egentligen, ofta gör alkohol mer skada än nytta. Jag dricker inte alkohol och har inte gjort på 7år.

Svara
Anonym april 7, 2017 - 11:57

Som jag förstår det får du inte negativa kommentarer om att du inte dricker? Eller har jag missförstått?

Tur isåfall, jag har aldrig druckit alkohol eftersom jag tidigt fick se alkoholens baksida (alkoholism i familjen) och jag har till och med blivit hotad om att bli itvingad alkohol med våld!
Förvisso hände sånt främst då jag var yngre men många som inte dricker alkohol har märkt liknande saker.
Men nej, även om folk ska truga, hota eller tjata så håller jag mig till te

Svara
Boden By Night - Anna Munkhammar april 10, 2017 - 08:08

Nog händer det också. Inte negativa kommentarer eller tvång men lite tjat. Fast jag förstår det på ett sätt också eftersom jag också tjatat på andra (skäms-strut på). I alla fall för mig har det varit så att jag inte tänkt mig för utan bara velat att den andre ska känna sig välkommen att vara med. Kom ju till insikt så småningom om att det inte var så smart! Tur att man blir klokare och kan bättra sig!

Svara

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.