Efter pressvisningen av Glada Hälsningar från Missångerträsk fick jag intervjua Martina Haag, producenten Marianne Gray och regissören Lisa Siwe. Nu har de kollat igenom mina citat så att jag kan dela med mig till er om vad vi pratade om! (Vill ni läsa min recension av filmen hittar ni den här!)

 
Glada Hälsningar från Missångerträsk utspelar sig i Norrland och flera av karaktärerna är samer. Martina Haag poängterade att det var väldigt viktigt att just den biten skulle kännas äkta och det är något som hela teamet jobbat stenhårt med. Just därför var det extra nervöst inför premiären i Jokkmokk där största delen av filmen spelats in. 

-Jag tror att det var vår absolut tuffaste publik men jag hoppas att de tyckte om det. För mig är det jätteviktigt att samerna känner sig rättvist porträtterade! Man kan väl säga att jag “speeddejtade” renskötare innan vi spelade in filmen för att få reda på vad som är de dummaste frågorna de brukar få, berättar Martina och skrattar stort.

Tre härliga kvinnor bakom filmen
 
 
Jag småpratade en stund med Marianne Gray innan min intervju med Martina Haag och hon berättade lyriskt om galapremiären i Jokkmokk som ägt rum dagen innan. 

-En kvinna hade förberett med fantastisk mat gjord av lokala råvaror. Det finns en restaurang i Danmark, jag kommer inte ihåg vad den heter men det är “världens bästa restaurang” och det här var precis lika bra som det! Vi bjöds på massor av gosaker som jokkmokkskorv, snittar och rallarossaft. Det var fantastiskt, utbrister Marianne!

 
Lisa Siwe som regisserat filmen har fått många fina minnen från inspelningen. Hon berättar bland annat om hur de ätit rensoppa på Hotell Jokkmokk och vad hon tyckte om att göra film norr om polcirkeln.

-Vi spelade in fem av sju veckor i Jokkmokk. Det var lättsamt för vi fick så mycket hjälp av befolkningen och sedan gillar jag deras lågmälda humor, berättar Lisa.

Det är mycket premiärer för henne nu för hon har även regisserat serien “Modus” som drog igång på TV4 i onsdags.

 
 
 
Martina Haag pratar också väldigt varmt om tiden i Jokkmokk och så galapremiären förstås. 

-Många kom dit i traditionella dräkter och även bland de som inte hade det bar många fina samiska smycken, säger Martina.

En sak som jag inte kände till, som jag skämdes lite över är att Martina först skrivit boken “Glada Hälsningar från Missångerträsk” och sedan har hon även gjort manuset till filmen ihop med Lars Johansson och nu spelar hon dessutom huvudrollen som Nadja (!!) 
-Jag kunde inte släppa den rollen till någon annan för det är en alldeles för bra och rolig roll så självklart ville jag göra det själv, säger Martina! 
Hur häftigt är inte det om jag får fråga? Världens powerwoman!

Jag undrar om hon redan när hon skrev boken ville att det skulle bli en film eller om det var ett steg som kom senare? 
-Egentligen ska man ju inte göra så men jag måste erkänna att jag tänkte på det hela tiden när jag skrev boken!! Jag såg framför mig hur scenerna skulle kunna göra sig på film och därför var det inte heller särskilt svårt att skriva manuset sen, avslöjar Martina.

Hur är det då i verkligheten, har Martina Haag lika lite koll på Norrbotten som Nadja? Nej givetvis inte, det krävs lite mer än så för att skriva ihop historien så klart. Martinas mormor kommer från Jukkasjärvi och hon älskar att åka upp till fjället. 
-Fast det var inte för än i 25årsåldern som jag åkte till mormors hemtrakter, efter det var jag fast och nu reser jag väldigt gärna och fjällvandrar. När jag skrev boken var jag nästan konstant i trakterna, berättar Martina.

Innan vi skiljs åt säger hon att jag gärna får låna bilder från hennes instagram om jag vill. 
-Där finns det massor av bilder från fjällen. Och på mig och Ola Rapace när vi åker helikopter, ropar hon innan hon gömmer sig från regnet under taket till ett varuintag i väntan på taxin som ska hämta henne till flygplatsen! 

Självklart vill jag göra det!!

 
 
 
 

Vill ni kolla mer på Martina Haags instagram hittar ni henne på @maranhaag!

ÄNTLIGEN FREDAG!!/Anna Munkhammar

Du kanske tycker om

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.