Som bekant var jag på pressvisningen av “Så och på Jorden” och eftersom den har biopremiär imorgon tänkte jag ge er en recension av filmen.

 
Se “Så som i Himmelen” först!!

“Så ock på Jorden” är en oberoende uppföljare till “Så som i Himmelen”. Man ska alltså kunna se den utan att ha sett den första filmen men som vanligt är det bäst att ha gjort det ändå. Det var ett bra tag sedan jag kollade på “Så som i Himmelen” och jag ångar faktiskt att jag inte uppdaterade mitt minne innan pressvisningen av “Så och på Jorden”.

Nu fick jag göra det i efterhand istället och det gjorde att jag fick mer förståelse och sympati för karaktärerna. Har man inte sett den första filmen kommer man nog inte heller att älska prästen Stig (Niklas Falk) lika mycket som man bör vilket förtar hela filmen! Gör din hemläxa med andra ord!!

 
Är uppföljaren lika bra?

Nej i mina ögon når tyvärr inte “Så ock på Jorden” upp till “Så som i Himmelen”. Jag kände det när jag kom ut från biografen och då var jag tvungen att kolla på den första filmen igen för att analysera varför jag tyckte så och jag kom fram till följande…

“Så som i Himmelen” har så många starka karaktärer som berör och livsöden som man engagerar sig för. En som knappast lämnade något öga torrt var Gabriella (Helen Sjöholm) som lever i en destruktiv relation med Conny (Per Morberg) som misshandlar henne. Hon får sedermera en egen låt i kören som blir ett ledmotiv till hela filmen. Gabriellas sång är underbar och den får fortfarande mitt hår att resa sig. 

 
Den första filmen har ett väldigt lugnt tempo och även om de är väldigt lika har “Så och på Jorden” inte riktigt samma flyt och röda tråd. Man lär känna färre karaktärer och ändå är det spretigare på något vis.

Ibland blir det som att människorna i filmen definieras av hur många tragedier de varit med om. Som om ens familjemedlemmar måste ha dött i en hemsk olycka för att man ska platsa som en djup människa. Istället för att stapla tragedier på varandra kan jag tycka att det vore bättre att ha tagit sig tid att berätta några få historier ordentligt. I mina ögon ett klassiskt fall av av kill your darlings!

 
Stig (Niklas Falk) & Helena (Maria Sid). Foto: Anders Birkeland

Som jag redan avslöjat är det verkligen prästen Stig som är min absoluta favoritkaraktär i “Så ock på Jorden”. Om du sett den första filmen minns du kanske att de var just prästen som du ville strypa eller åtminstone ge en pungspark? Nu är det tvärt om och det tycker jag är så himla skickligt gjort!

Utöver Stig levererar så klart även den präktiga Siv (Ylva Lööv) , den burduse Arne (Lennart Jähkel) och den frispråkige Lena (Frida Hallman) en del skratt.

 
Det som lyfts på ett riktigt bra sätt och som får mitt lokalpatriotiska hjärta att slå lite extra är ju dessutom så klart kärleken till Norrbotten. Vackra vyer, riktiga årstider, kamp mot jantelag och klappar på huvudet av storstadsfolk. Precis som Kay Pollak sa när jag intervjuade honom, “Det här är Norrlänningarnas film”.
 
 
Några roliga fakta om inspelningen av filmen:

-Det var egentligen aldrig meningen att det skulle bli en uppföljare

-Kyrkan är uppbyggd inne i Hildursborgs Sporthall i Boden

-Hällregnet som Lena och Axel bråkar i är varmvatten från Bodens Energis Fjärrvärme

-Arnes Sport och Fritid är inspelat i Sixten Nilssons motorservice

-I scenen med åttamanna-roddbåten ligger en farbror på botten av båten och ropar till alla i vilken takt de ska ro (utom när båten filmas ovanifrån)

 

Vill ni läsa mer i min intervju med Kay Pollak, Carin Pollak, Frida Hallgren ochMonica Åslund mfl. kan ni göra det här!

Hoppas att ni kollar in filmen och så får vi se om ni tycker likadant som mig! /Anna Munkhammar

Du kanske tycker om

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.