Nu tänker jag skriva om något som jag tycker är jätteviktigt och som jag varit arg över länge. Agnes Hedengård har publicerat en video på Facebook där hon berättar om att hon ofta anses vara för “stor” för att få modelljobb. Det kokar inom mig och nu vill jag dela med mig kort om mina erfarenheter från modebranschen (för er som inte vet det pluggade jag en tid modedesign på högskolan i Borås).

 
 

Videon är skyddad för minderåriga så man kan bli tvungen att logga in på youtube för att se den. Annars finns den även på Agnes facebooksida.

Tyvärr stämmer det som Agnes säger och det är så sjukt kasst. Minns när jag var provmodell på högskolan, alltså jag hade bara på mig kläder på några redovisningar för att visa upp dem för lärarna. Då var det “ganska” så mycket gnäll om att jag var för stor.

Jag var inte beredd på det, jag hade bara ställt upp för att de inte fått tag på någon riktig modell och gjorde så gott jag kunde. Ja jag fick betalt någon av gångerna och då kanske man inte ska gnälla men jag hade ingen erfarenhet av att vara modell och det blev rätt så chockartat för min del. Det är lätt att säga att en inte ska ta åt sig men tänk er själva att prova plagg efter plagg från designer efter designer och inget sitter som det är tänkt. Allt till ett suckande och stånkande från designers och lärare. Man är för tjock helt enkelt. Det är väldigt tufft att få det sagt till sig.

Hur kunde jag vara så dum att jag trodde att jag var nog smal nog för det här, fan vad pinsamt tänkte jag. Att vara den som de öppet pratar om att de inte vill ha sina favoritplagg på… Att få höra att “kanske de här passar, de är ju lite större…”. Usch jag ryser när jag tänker på det. Aldrig har jag skämts så mycket över min kropp och det tog länge att tvätta bort det ur mitt sinne. 

Let’s take a walk down the memory lane och se hur “stor” jag var när jag var “för stor”…

 
 
Men är jag verkligen tjock? NEJ!! Kollar man på mitt BMI är jag underviktig och ändå var jag verkligen jättemycket för stor för många av kläderna. Lägg då till att jag bara är 162cm lång och alltså alldeles för kort för att vara modell då många villa att de ska vara uppåt 180cm. En person som är 180cm lång förväntas alltså av vissa att ha mindre kroppsmått än mig som är 162 cm lång. Förstår ni då hur sjuka idealen är??

Det här var inte utomlands som många gärna vill påskina utan det är i Sverige och redan på modeskolorna frodas idealen. Många designers står inte bakom det här utan gör vad de kan för att ändra branschen men en hel del bryr sig faktiskt inte ett skit. Lite längre… lite smalare… och alltid under mantrat att det visar kläderna bäst och att vissa kvinnor faktiskt föds smala. Visst är det så att de finns de som har den kroppen men många modeller som är naturligt smala får ändå pressa sig själv till gränsen för att hålla måtten.

“Det är lättare om alla modeller har samma storlek för man vet ju inte vem som ska visa upp plaggen när man syr dem”

Jag har själv stått och försvarat det så. Och ja det är sant, jag tror det är svårt för gemene man att förstå hur mycket extra tid och resurser det skulle ta att börja göra olika storlekar och sedan leta modeller efter det istället för att gå efter en standard och veta att det passar de flesta. Men varför ska standarden krympa hela tiden?Och varför retuscherasslentrianmässigt varje modell smalare oavsett hur smal hon var innan? Jag har själv gjort tjejer smalare i Photoshop utan att veta varför eller utan att jag tyckt att det egentligen tillfört något. Jag har gjort det bara för att “alla andra” på skolan gjorde det och jag ville vara lika duktig som dem.

Media är för övrigt ett tveeggat svärd. Ibland tror de att de hjälper när det istället blir tvärt om… Vet en designer som hade modeller i vanligare storlek på sina catwalks men det enda journalister rapporterade om från visningarna blev då hur bra det var att modellerna var större… De skrev alltså ingenting om KLÄDERNA. Det är ju faktiskt plaggen som en modevisning handlar om och som ni kanske förstår blir det ohållbart för en designer om modellernas kroppar helt och hållet tar all fokus från det.

De som kanske inte har koll på branschen och hur vrickad den är klagade på Molly Sandennär hon visade upp sin kropp och att hon är stolt över den. “Men vad fånigt att hon som är så smal ska visa upp det, då kommer ju de som är större att må ännu sämre!” fick man höra både här och där.

 
 
Men nu när till och med Agnes fått höra att hon är för stor så kanske ni förstår att även smala människor går runt och mår dåligt över sina kroppar. Inte nog med det, de får höra om och om igen att de inte duger. Med den insikten kanske de inser hur strongt det är att ställa sig upp och säga NEJ.
 

Så jag ville bara skriva det här för att få ur mig lite gammal vrede och samtidigt stötta Agnes och Molly. Agnes är en grym modell och jag hoppas att hon får massor av kontrakt nu och att branschen inom sinom tid vaknar upp.

Agnes har för övrigt en jättefin blogg som jag gärna tipsar om, ni hittar den här. Innan jag somnar vill jag även nämna ett ord om sidsn bystigt.se som säljer underkläder utan attretuschera sina modeller. Det är ett asbra initiativ och jag berömde grundaren Li Thurfjell för det på Duo Nöjes releasefest.

Sov Gott!! /Anna Munkhammar

Du kanske tycker om

2 kommentarer

maria.karlsson73, november 19, 2015 - 13:52

Det är viktigt att säga ifrån när man anser att något är fel, men som du skriver så kan det ibland bli fel ändå. Jag har jobbat med flera olika yrken inom skönhetsbranschen och det är precis som du skriver, lätt att anpassa sig istället för att ifrågasätta. Det är dock superviktigt att ifrågasätta och försöka få till stånd ändringar för det är inte normalt att hela tiden bli kritiserad bara för att man inte "passar in i en viss mall". Självkänslan sänks totalt när det inte finns någon anledning. Det är ju inget fel på en så varför ska man försöka ändra på sig? Likt förbannat är det lättare sagt än gjort och själv jobbar jag med "rätt tankar" dagligen trots att det har gått 8 år sedan jag slutade arbeta med skönhet etc. Tack för ett superbra inlägg Anna!! <3

Svara
Anna Munkhammar november 19, 2015 - 17:40

Så bra skrivet av dig maria!

Svara

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.