I fredags var det världspremiär av filmen “Så ock på Jorden” och jag var inbjuden till pressvisningen som ägde rum innan. Det kändes märkligt att se filmen före världspremiären och ännu konstigare när Kay Pollak sa att jag var den 4e som intervjuat honom efter att ha sett filmen. Wow!
 
 

Efter att vi journalister sett filmen fick vi prata med Monica Åslund, Carin Pollak, Kay Pollak och Frida Hallgren mfl. Jag har haft svårt att få ihop allt i ett enda inlägg så jag kommer att dela upp det på två. Först ett med allt jag fick reda på genom intervjuerna och sedan en recension av filmen i ett enskilt inlägg.

Det var aldrig meningen att det kulle bli någon uppföljare till “Så som i Himmelen” utan efter den började Kay att arbeta med en ny film i Tyskland och Carin hade ett annat projekt hemma i Sverige. När båda dessa filmer rann ut i sanden kom tanken på att göra uppföljaren. 
-Jag älskade att jobba med Frida och hennes karaktär Lena och många hade önskemål om att få veta hur det skulle gå för henne sen, säger Kay.

Han ville även utveckla den tidigare onda kraften som utgjordes av prästen. Utan att spoila allt för mycket kan jag väl säga att det är något som han verkligen lyckats med! Både Kay och Carin blev jätteglada när de frågade mig om vilken del av filmen jag gillade mest och jag svarade att det var just prästen.

En prövning för äktenskapet…?

Kay och Carin har jobbat ihop med filmen som ett par och förlåt men jag kunde inte låta bli att fråga ifall det varit en tillgång eller om det lett till smågnabb. 
Nej det har varit positivt för istället för att ligga och grubbla i sängen själv på kvällarna har jag kunnat bolla tankarna med Carin, säger Kay. 
-Jag tycker också att det har varit bra att arbeta tillsammans och få stöd från varandra, konstaterar Carin. 
-Fast nu känns det skönt att filmen äntligen är klar, instämmer båda och skrattar gott.

 
Hela teamet var överens om att det varit fantastiskt att spela in här i Norrbotten och att det skulle ha varit svårt att göra det i en storstadsregion. Många lokala förmågor har varit engagerade och hjälpt till för att filmen skulle bli verklighet.

Både Kay och Carin skulle gärna spela in mer film i Norrbotten. 
-Folket här har varit otroligt hjälpsamma, speciellt när vi berättat att det var en uppföljare till “Så som i Himmelen”. Det har blivit norrlänningarnas film för det finns inte särskilt många filmer som utspelar sig här, berättar Kay. 
Men givetvis är det alla fina vyer som lockar också! 
-Jag ar säkert kört 1000 mil och tittat ut genom bilens fönster för att hitta platser att spela in på och Norrbotten är underbart vackert, säger Kay.

Kyrkan i en sporthall

Kyrkan byggdes upp inne i Hildursborgs sporthall och Kay tackade Bodens Kommun för att de haft möjlighet att nyttja sporthallen under en så pass lång tid.

-De var väldigt generösa och sa att vi fick välja mellan ishallen och Hildursborg!? Det hade förmodligen varit ytterst svårt eller rent utav omöjligt på andra håll i landet, berättar Kay. 
Just utlånandet av Hildursborg bidrog också starkt till att de valde just Boden som inspelningsplats.

 

Sporthallen var så rymlig att scenograferna gick igång rejält och kunde bygga en riktigt stor kyrka. Men inget gott som inte för något ont med sig… Det blev tungt att få ihop nog med statister för att kunna fylla kyrkan under inspelningen! Där har Monica fått göra ett riktigt hästjobb…

 

-Kay ringde mig på midsommar och sa att jag måste fixa 100 personer till för att fylla kyrkan!? Det är nog mitt galnaste minne från inspelningen, utbrister Monica.

Hon har haft hand om körerna i bägge filmerna och är lite utav en “Lena” i sig själv, fylld av energi och med ett brinnande intresse för körsång. 
-Jag älskar att få de som inte tror att de kan sjunga att göra det ändå, då kan jag få guld ur deras strupar, berättar hon energiskt! 
Nog har hon lyckats alltid för det blir riktigt mäktigt när kören tar i från tårna (eller är det magen?)

 
Jag pratade faktiskt längst med Monica och hon var en otroligt inspirerande människa som sprider glädje omkring sig. Hon berättade om hur hon flyttat till Luleå för kärleken (men skilt sig och blivit kvar) och om alla körer hon har hand om. Många av sångarna är med i de körer som hon leder i Boden och Luleå. (Ett tips för den intresserade är att kolla in hennes hemsida)

Monica är minst sagt ödmjuk till sin roll i att popularisera körsång!
-Jag har inte märkt att det blivit ett uppsving för körer efter filmerna utan det har alltid funnits ett stort intresse för körsång tycker jag, säger Monica försynt.

 
Tyvärr hann jag bara prata väldigt kort med Frida Hallgren. Jag var sist ut att intervjua henne och då fanns ingen tid kvar utan det blev dags för pressfotograferingen (hytter med näven åt de andra journalisterna som var långsamma 😉 ) MEN, jag hann haffa henne en stund utanför bion fast biobesökarna hade börjat samlas utanför och de ville hälsa på henne och förstod förmodligen inte att hon höll på att bli intervjuad så vi blev avbrutna en del. Sedan kom det dessutom ett tv-team och “stal” henne från mig.

Hur som helst var Frida supergullig som tog sig tid för mig ändå och hon försökte verkligen svara på de frågor vi hann med vilket jag är väldigt tacksam för!

Frida Hallgren om huvudrollen som Lena
 
 
Vi pratade om hur hon upplever att det är att gå in och ur karaktären Lena. Lena är en väldigt energisk och speciell karaktär och jag har läst i andra intervjuer att Frida tyckt att det varit jobbigt att många förväntar sig att hon ska vara precis som Lena i verkliga livet. 

-Det stämmer och så har det inte varit med andra roller som jag spelat men det beror förmodligen på att “Så som i Himmelen” blev så stor och Lena var en väldigt folkkär karaktär, säger Frida.

 

Hon berättade också för mig att det kan vara lite svårt att gå ur rollen och därför har det varit skönt att spela in här i norr där hon kunnat sköta sitt i lugn och ro.
-Det är väldigt annorlunda med film jämfört med teater. Teatern har ett tydligt av och på medan filmen spelas in under en lång tid och olika snuttar i taget, säger Frida. 
Just därför uppskattade hon lugnet och alla välvilliga människor i Boden.
-På själva inspelningarna var vi ofta över 100 personer på plats men efter det 
hade jag möjlighet att vara ifred och varva ned, konstaterar hon!
Avslutningsvis: Så här beskriver Frida Hallgren Boden

-Min bild av Boden är att det är vackra omgivningar, välvilliga människor och väldigt varmt här. Det var en tryckande sommarvärme mesta tiden under inspelningen, precis som det är nu!

 
Det kanske inte är en kanonsommar som 2014 varje år men lokalpatriot som jag är höll jag bara med!

I del två kommer jag att berätta vad jag tyckte om filmen. Stay in tune! /Anna Munkhammar

Stillbilderna från filmen är pressbilder från SF Film, övriga bilder har jag tagit.

Du kanske tycker om

2 kommentarer

sooomer2010, november 19, 2015 - 13:53

Hej
Vet du var kyrkan den som de visande utanför var ju en riktigt kyrka i filmen vad heter kyrkan och var finns denna otroligt fin

Svara
Anna Munkhammar november 19, 2015 - 13:54

Jag är osäker men ska se om jag kan ta reda på det!

Svara

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.