I tisdags förra veckan besökte jag grabbarna i Heroes of Vallentor medan de repade inför deras kommande spelning på Bodensia den 25e oktober. Bandet har funnits på Bodens musikscen länge men nu har de skivkontrakt och den 10e oktober släpps debutalbumet “Warriors Path Part I”
 
Stort!
 
 
-Vi hade spelningar varannan helg i två år och det började kännas som att vi stod och stampade på samma ställe, vi behövde utvecklas, berättar Emil. Björn började då aktivt att försöka få kontakt med skivbolag för att bli signade. Det var en lång och tuff process men tillslut nappade det finska skivbolaget Inverse Records. Och visst är det så att Finland är kända för sin kärlek för hårdrock!
 
Heroes of Vallentor har dock fått uppmärksamhet i fler länder än Finland. För några veckor sedan kunde man höra dem i Brittisk radio och nu har deras låt Lawgiver även spelats av den amerikanska kanalen Metal Thunder Radio. Dessutom har bandet redan recenserats i både Nederländerna och Rumänien. De är alla enade om att det känns riktigt häftigt! 
 
-Tack vare skivbolaget syns vi på fler ställen nu och det känns lite konstigt att kunna se reklam för oss i till exempel Frankrike, berättar Björn.
 
 
Alla utom Emil är i min ålder så jag hade med mig en lite kul överraskning som fick oss att skratta gott på en gång… Nämligen Metal-fotot från gymnasiets skolkatalog (!!)
 
 
Många minnen väcks till liv och jag undrar om Heroes of Vallentor existerade när bilden togs? Bröderna Björn och Lars erkänner att fröet nog redan fanns där. De skrev lite låtar ihop och spelade en del men bandet bildades först något år senare 2008. Sedan har Heroes of Vallentor legat på hyllan under en period och de hade ursprungligen en annan konstellation, men grundarna Björn och Lars har alltid varit med. 
 
-Det brukar vara svårt att få tag på en bra trummis så vi hade tur när Emil gick med i bandet, säger Björn. Killarna förklarar sedan att en snabb och säker trummis är A och O när det kommer till hårdrock.  
 
 
Svettigt är det också! Bandet är känt för sina häftiga scenkläder och attiraljer men Emil har dispens från svärden och brynjorna, han spelar istället i shorts och linne. Kan det kanske också bero på att Emil, när jag frågar, blir enhälligt utnämnd till den största divan i bandet! 😉
 
Jag påpekar att de har riktigt fina pressbilder och får veta att de är den lokale fotografen Jens Fridesjös verk. Kreativt och iögonfallande, eller som Calle uttrycker det:
-De är lite roligare än bara fyra gossar uppställda på rad!   
 
 
Erik Ekestubbe har målat omslaget till skivan och originalet hänger uppe i replokalen. Lars träffade honom i Örebro och fastnade för hans landskapsmåleri. Sedan beslutade bandet att beställa ett skivomslag av honom.
 
Jag frågar om de funderat på att ge ut Warriors Path Part I i vinyl och det är något som killarna skulle vilja göra om de får möjlighet. Vi konstaterar att det är både bättre ljud och känsla med vinyl och dessutom är det på uppgång igen.
 
För er som blir nyfikna på innehållet på det nya albumet ligger det en liten teaser ute på youtube:
 
 
Vi hamnar lite off-topic ibland och jag vill veta vilka deras favoritrestauranger och uteställen är i Boden.
 
Arctic Thai har god mat och är helt klart mest prisvärt, konstaterar Calle och får medhåll av de andra. Ska man äta lite finare tycker Björn och Calle om Bodensia medan Emil i så fall föredrar Panelen.
-Det är pepparsåsen som gör att Panelen vinner över de andra, menar Emil och får medhåll av Lars. 
 
Ingen av dem brukar gå ut för att klubba utan de föredrar förfesterna och sedan kanske att sitta på Bränna eller Bodensia och umgås över en öl. Det smyger dock fram att Björn stundtals inte kan motstå frestelsen utan ibland ger sig upp på dansgolvet och svänger sina lurviga! 
 
Är det lättare att dejta om man har ett band då? Njaaaeee. Calle har redan sitt på det torra och den enda som tycker det eventuellt kan hjälpa är Emil.
-Man får mer blickar men det händer inget, säger Björn och skrattar gott. 
 
Det var riktigt trevligt att få hänga med Heroes of Vallentor men tillslut måste jag lämna dem så att de kan fortsätta sitt repande i lugn och ro.
 
Warriors Path Part I finns att köpa från och med den 10e oktober men redan nu kan man förboka skivan på Ginza.se
 
Och glöm inte bort spelningen på Bodensia den 25e oktober! Evenemanget börjar kl 21.00 och sedan spelar Heroes Of Vallentor igenom hela albumet live från ca 22.30.  Jag kommer givetvis att vara där för att fotografera 😉
 
/Munkhammar

Du kanske tycker om

Lämna en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.